Friday, December 4, 2009

Ok, disebab kn EFF ASS da bising tanye bile nk update blog, *exaggerating*
aku pn dgn mls nye menaip tanpa tahu arah tuju post ni utk ape.

ok, disebab kn hari ni hari jumaat, kita ckp sket psl rohani ok? (ehem, watak budak maahad dah klua dah)

Diriwayatkan daripada Hazrat Abu Hurairah RA katanya,

Saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda,

“Jika sebatang anak sungai mengalir di hadapan pintu rumah salah seorang daripada kamu dan dia mandi dalam sungai itu sebanyak lima kali sehari, pada pendapat kamu masih adakah lagi kekotoran (pada badannya)?”

Para sahabat R.Anhum menjawab,

“Tidak akan tertinggal sedikitpun kekotoran.”

Rasulullah SAW bersabda,

“Maka demikianlah juga solat lima waktu, melalui solah ALLAH TAALA akan mengampunkan dosa.”

(Hadith riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Diriwayatkan dari Hazrat Jabir RA katanya,Rasulullah SAW bersabda,

“Perumpamaan solat lima waktu ialah seperti seseorang yang mandi di sebatang sungai yang dalam yang mengalir di hadapan rumahnya sebanyak lima kali sehari.”


Cuba ingat blk. Cukup x dlm sebulan yg lpas kita solat 5 waktu sehari?mengaku cpt!!hahaha. Semua x perfect lah, even aku pn ade lah 2-3 kali terlajak subuh. Tp korg tau x?Dlm dunia ni, byk sbb org sembahyang. Antara nya :

1. Mmg btul takut terhadap seksaan Allah, nk hidup diberkati.

Aku try google akibat meninggal kan solat td, tp x jd nk masuk kn dlm ni, takut korg menggeletar lah pulak kn? jd, agak2 nk muhasabah diri tu, g la google sndiri. Ok, ckp psl berkat. Serius ckp, hidup kita ni, x de lah diberkati oleh sesiapa cz x nk tunai kn solat. Cuba kita solat, Allah berkat, malaikat pn berkat, Rasulullah pn berkat. Ha, x nk ke?

2. Emak suruh, malas nye nk dgr mak bebel kalau x smbhyg. (ade jgk mak yg x kisah anak nye x solat, siap malas kejut lg.) <-- kisah benar.

Cuba fikir, mak suruh solat tu sebab ape? sebab x nk anak dye tanggung dosa meleret2 cz tggl solat.Bkn saje2, nk test suara bebel banyak2 kat kau.

3. Kebetulan dpt awek warak mak aih, kluaq g CS pn pkai telekung.

Contoh, si polan suka sama si meah, tackle punya tackle skali melekat lah pulok (myra, sila gelak). Nk d jadi kn cer, meah tu pergh, punye la alim(ye la, anak imam kampung). Bile masuk waktu solat je dah berkejar rebut2 toilet ngn adik beradik cz nk amek wudhuk. Si polan ni yg sblm2 ni x pernah lgsg pgg sejadah, terus jd imam solat beramai-ramai kt dorm(cz mls turun musolla) d sbb kn awek dye slalu igt kn jgn tgl solat.

OK lah, x pe lg la kn?as long as dye solat, but then, ttbe meah dpt tawaran belajar g mesir cm We. Sbln je relationship diorg bertahan cz si meah x tahan berjauhan (cehh). Polan yg dulu nye jd imam kt dorm, terus x solat blk cz da clash ngn meah. wtf?

4. Solat sebab nk mintak sesuatu je dr Allah, kalau x de nk pape, x yah la solat. (merujuk kpd pelakun indu kegemaran i yg hanya solat sekali sepanjang bergelar muslim cz nk doa supaya nenek nye x mati).

Hurm, payah kes ni. X kn la time susah je baru nk mintak pertolongan Allah? Cuba kita, bengang x? Bile kwn kita happy dok joli-jala ngn balak, da sdey-sdey, susah susah, baru la hegeh-hegeh nk carik kita balik. nangis tersedu sedan. bengang kn? jd, mengapa buat juga begitu terhadap Allah?

5. Malu dgn kawan2 satu bilik cz dorg sume solat, tp kita x.(tp ade jugak nih yg x segan lgsg dgn roommate even dye x pernah solat and roommate2 yg lain semua solat penuh)

Derr, ni lagi satu. Agak2 kalau kau buat x ikhlas tu dpt ke pahala? Jgn lah buat benda yg sia-sia.. Bkn nye byk sgt pn Allah mintak. 5 kali je sehari. Thanx to our Prophet Muhammad. Begging for us till we only have to pray 5 times a day. Tu pn korg rase payah kah?


Kesimpulan nya kt sini, solat la dgn ikhlas atas keinginan diri sendiri. Bkn sebab mak ke, awek ke, nk result gempak ke, malu ngn roommate ke. Sbb, bila kita solat atas sebab2 bodoh gini, mesti x lame la kita solat. Contoh, mak da meninggal, x de org nk bebel dah,x yah la solat. X pn, da clash ngn awek, buat pe nk solat lg. Result aku pergh, 4.5 uhh, buat pe nk solat lagi bai. Yeay, aku da pindah bilik, dduk dgn minah2 christ, x perlu la aku nk segan kalau x solat kn?

Ha, tgk? takut lah jd begini kalau kita solat atas sebab2 tertentu but bkn sbb kita takut atas azab Allah and x nk hidup kita dilaknat.

P/s: semua cerita x de kena mngena dgn yg idup atau nazak, semua nya direka sendiri. Yang x pernah nk sentuh sejadah tu, try2 lah bentang2 kn nye, menangis dye dlm locker sorg2, ade tuan, tp x pernah berkhidmat pn. Yg solat skali skale ikut mood tu, penuh2 kn la solat, x susah pn.

Ok, konon nk bg ceramah, tp sndri x zohor lg nih. Da 2.30 pm. hahaha.

Maaf, kepada yg terasa, post ini dibuat utk saya memuhasabah kn diri juga. Agak2 da terasa tp x solat2 jugak, x taw la kn?

Lu pikir lah sendiri! Kt dlm kubur pn, diri sendiri yg jawab ye x?

20 comments:

DOLCEshasha said...

hehehe.
kt blek kta oke.
tp if kua ronggeng ja,bye2 sat solat.
dush2!!
kna taubat nih mekk(;

FeeQa said...

haha.
btoi2.

urm,yg ronggeng btoi kne taubat. :)

Anis said...

pergh!!
mantap mantap!!

saya DYANA , people ! said...

ehh salah , aku nak comment blog post yang nehh tadi , ini adalah blog post yang membanggakannn

FeeQa said...

hahha.
blah ah kau ;p

FeeQa said...

haha, x pe xpe :)

tq, same2 muhasabah.

Lady FS. said...

aku bising ? nasib baik aku tgh peod , gila malas nk smbhyang minggu ni , haha .

hebat kau tlajak subuh 2-3 kali je , ;p

FeeQa said...

haha.
improve atyn improve :)

senang, panggil rda said...

Alhamdulillah, hamidians dah kembali ke jalan yang benar. ;p

FeeQa said...

haha, siot anda!
kau sudah kembali blum ya nur kasih?

.myra. said...

yaya!
ini baru ex studnt mahad 'telekong'!
btw,siyrs bgga glax!!
nme ak ad kowt. . .
ciup wifma sekandel ag. . .
trimassss!!
the hheee. . .

FeeQa said...

aloh, stkt name gitu nk bangge.
telekung2 jgn sebut aa. >.<

DOLCEshasha said...

weyh,dis entry br nmpk ko nih dak maahad(;
meme terbaek ahh membr kesygn nih..

tu ahh, kna byk2 taubat nih.
dkt da 2012.
pa kaitan ntah.aku mrapu ja(:

dylakamil said...

mak aihh panjang tazkirah. ngehngeh.
its a good thing you write these stuff anyway :)

dya said...

sbb ko swuh komen.. ak pown komen.. *tp klu ko tak swuh pown,stil ak komen gak* sbb pe!? sbb entri ni mmg meletop kaw! haha. thniah2! dkwh feeqa ebat!

FeeQa said...

bongok la, jgn la takut kn aku sha!!!

FeeQa said...

hahhaaha, maceh dyla.
skali skale ;D

FeeQa said...

oit, jgn aa ckp kuat2 akk\u suruh komen.
wat malu je.
hahhaha.

ape kate ko try lak dayah? hahaha ;)

LEE said...

hehh
alamak mcm terase oh
tp solat kerana sesuatu nt melekat jgk insyallah

nurafiqahmohamadadnan said...

haha, hope2 lah melekat btl.
jgn tggl kalau dah x de sesuatu tu ;)