Monday, September 6, 2010

Entry jeles

Entry lepas sahur menandakan kesepian.

Mak dah x pedulik kat aku lg(x de la x peduli lgsg). Heyy, aku x menuduh membuta tuli. Dari jejak nya kaki di bumi Kajang ni lps turun dr bas Persada Sg.Petani-Kajang, aku dah dpt rasa betapa kehadiran Ayep menjauh kn aku dr kasih syg mak. Ciss, ayat nk Samad Said je.

Turun dr bas, aku lihat hanya abah yg sudi dtg menjemput. Tu pun x smpai ati tgk aku naik teksi la tu. Kalau x, kompom dah bergolek tepi Ayep kt umah. Dalam hati dah merungut 'Ohhh, makkk.. Ada cucu lupa angah ye' X pe, x pe. Benda kecik je kan. X kan ngn baby pun aku nk jeles. Tapi makin x blh blah bila sume Ayep je didulukan.

Hari2 aku p terawih sorg2, cz mak nk jaga Ayep. Nk harap kawan p teman g surau, aihh, aku je lah yg sudi jejak surau taman ni, yang lain rasa lg menarik dok terbongkang dpn tv dr p terawih. Dah la nk p surau kena lalu rumah 'hantu', nasib baik setiap kali aku nk p surau ada org yg kebetulan lalu jugak kt situ. Tgk2, sepi kn aku?

One day, aku solat magreb and ngaji dulu cz abg ipar aku ada rumah, mls nk berbuka satu meja dengan dia. Then nak tahu? Mak x hidang pun nasi aku! Aku tgk atas meja, kosong, x de pinggan aku. Sekali abah tanya 'Mana nasik budak nih?'. And mak yg baru perasan nasi aku x de (ckp x ingat aku dah blk?) tergelak dan memberi seribu satu alasan nk menyelamat kan diri. Aku cakap, 'Mak, beragak lah pun ada cucu sampai lupa nasik angah. Angah merajuk x nak balik dah baru tahu'. (Ok, mengada sikit kat sini)

Then aku ckp ngn mak, aku nk p Jalan TAR, nk cari shawl. And kalau korg nak tahu, selalu nya sebelum aku lps meronggeng ke KL, pasti kena dengar bebelan dulu. La ni, waaah, laju je dia lps aku. Sbb apa? Sbb apa? Ada cucu. Mana ada masa dah nk bebel kat aku. Lg teruk? Bila td aku ajak dye pegi downtown, dye x nak. Alasan nya, x kan nk tinggal Arep. Siap kata 'P la ngn Teha(bestfriend aku)' Mana penah wehhh aku keluar malam! Mmg nak kena kelar lah kan anak dara keluar mlm. Tapi, tapi, ada cucu kann, dye x kisah dah aku keluar malam. Aku cakap 'Mak, sdar x mak ada cucu ni mak x pedulik kt Angah smpai tetiba je mak lepas Angah keluar malam kan?' Dye gelak je cz dye tahu aku jeles.

Last kes, semalam Ayep tidur atas katil aku. Time tu mak tengah salin pampers dia. And guess what? He peed!!! Masalah nya, mak x pakai kan lg pampers kt dia. X memasaaaaal, tilam aku kena air kencing dia pulak. Nak lagi gempak, aku plak yg kena salin cadar baru. Haisssy, aku nk salin cadar sendiri pun payah, ni nk salin cadar utk budak kecik tu. Bila aku merungut mak gelak, mak cakap, 'Apalah mak ngah ni kan, dengan Arep pun nk jeles' (Sambil dukung Ayep and mengagah dia) Time tu aku rasa nk gigit je pipi budak tu sbb mak aku lebih kan dye. Grr.

Selama ni aku ingat, adik aku je yg manja dengan parents aku, bila dah jadi mcm ni, baru sedar. Diri sendiri pun manja jugak sbnr nya. Cehh. Lps ni nk kena belajar berdikari. Sebagai langkah permulaan, balik raya nnt sorg2, naik bas. Pathetic bkn? Ye, mak aku nk jimat cuti dia sbb jaga Ayep, jadi ari kames pun dye nk kerja lagi. Aku nk pulak balik kampung lambat2 kannn? Tengok2, ni semua sebab Ayep. Aku dah plan, agak2 kalau dah besar dia buat hal ngn aku, aku buli je dia nnt. Hahhahaa.

Dah2, aku nk tidur. Pesanan terakhir, agak2 siapa yg bakal dapat ank sedara sulung tu, bersiap sedia lah untuk diketepi kan. Dalam kepala otak aku ada jugak berpikir, bgs jugak mak x peduli, blh aku bergerak bebas sikit ke sana ke mari. Kawan2, jom fly p Korea! Mak aku mesti x kisah punya! Kan mak kaaaaan? :]

18 comments:

amaa said...

woah serius dasyat cite kau
kalau aku, dah lame angkat kaki balik kg
muahahaha

TheHeartlessFeeqa said...

haha, kmpung x de tenet xD

DyanaBangs said...

haha serious dow cucupertama memang gempak . aku ni cucu pertama kedua2 belah pihak hahha

dylakamil said...

hahahaaha klaka dohh kau ni feeqa. no actually sbb mak kau tgh excited lg getting a cucu. lama2 nnt okaylah ni :) aku tak rasa sgt dulu sbb aku duduk boarding school heheeh

Rabiatul Adawiyah said...

Hahahaha, sengal lah kau ni. Budak tu tak tahu apa kot. Haihhh.

cik fara said...

hahhaha
gler cian ko feeqaa
mak ko dok xcited sngt tu
frst cucu kan
sronok lah diaa

TheHeartlessFeeqa said...

dyana, ciss, kau seangkatan ngn ayep lah ni.

TheHeartlessFeeqa said...

dyl, ye laaah, aku taw. lama2 nnt baru dye nk ok. masalah nya lama mana ntah.

TheHeartlessFeeqa said...

rda, aaah, x kira. geram jugak.

TheHeartlessFeeqa said...

faraa, ye lah. sbb first cucu ah jd cmni. adeh.

dhanial yahaya said...

sedih ngat iah kat hang ni :(

TheHeartlessFeeqa said...

haha, kesian kn?

StaLkeR-MaD! said...

hahaahaha,, mmglah afiqah adnan nihh..
mintak2 cpt u dpt ank sedare ke-2.HAHA

TheHeartlessFeeqa said...

u jeless ek ngan i? haha

beruang said...

awat neyh feeqa?
jeles sunggoh ang norh..
tapa2,sng sket ang nk mlewaq..
haha

TheHeartlessFeeqa said...

haha, mmg jeles pun.
ha'ah, sng sikit nk keluaq.

FS said...

Haha gila sayang mak kau dekat baby baruuuuuu. jalan tar padia ampa, tkkan punya :P

TheHeartlessFeeqa said...

heh, jeles la tu dye kt penang.