Monday, November 15, 2010

Selangkah Ke Jesselton


Went to Kota Kinabalu with the family for three days. Flight ke KK pukul 10.20 am hari jumaat. Naik flight dengan perasaan teruja nk usha abg steward, tp hampa, mcm gampang huduh nk mampus steward nya. Terus aku tidur x bgn2 dlm flight.

Jejak je tanah Kinabalu, aku dah terjatuh dpn kedai Quicksilver tepi jln yg time tu punya byk kereta tgh berhenti dpn traffic light. Malu gila babi aku.

Check in dekat Promenade Apartment, bilik blh tahan besar. Pic atas ni mak yg snap sbb Along nk tgk bilik besar mana -___-

Kebetulan dk situ tmpt kapal terbang lalu lalang. Tiap2 5 minit pasti ada. Aku ngn Aisy mcm batak sikit cz kapal terbang suma dekat gila atas kepala. Haha.

Jalan dekat KK punya kasi org migrain, one way memanjang, org parking tgh jln, bdk2 kecik hulur hilir sorong troli, ckp apa nk, semua ada.

Petang Jumaat, ikut mak pergi shopping kt Pasar Philipinne. Aku hampir mengamuk dkt abah sbb dia pergi beli hp Nokia N-series dkt org mana ntah dgn harga RM170. (Situ mmg byk org jual hp hand to hand, iphone, bb, semua ada.) Sumpah aku marah gila bapak aku membazir duit bg org tu, 170 blh buat mcm2 kott. Now, hp yg dikatakan sebagai 8 MP tu, kamera nya kabur mcm lens kena lumur mayonis. Celaka pakcik tu, mmg aku haram kan duit bpk aku yg dia ambik. (Sbb dia PAKSA bapak aku beli)

Malam, pergi mkn dkt Tanjung Aru, makanan di hantar satu persatu. Tunggu berjam2, 2 lauk yg kami order x dpt. Kami cancel dua lauk tu and balik. Paling celaka sekali, nasi kosong 4, ikan pari bakar, ikan masak kukus yg mentah dan kerang masak halia yg rasa nya plain gila semua nya berharga RM 80. Sumpah cibai, dia masuk kn jugak harga udang galah and ketam yg kitorg x dpt tu.

Hari sabtu, kami ke Gunung Kinabalu, seriously, mmg aku X AKAN naik dah. Bapak pening gila. Tapi view santek :))


Berhenti tepi jalan, snap pic. Maaf lah, gamba kurang jelas, ambik guna hp lopek Aisy jee -___-

Ni betul2 kat kaki gunung. Tudung terbang2, angin punya kuat, rasa sejuk sampai ke tulang rusuk. Menggigil x henti aku.



Lps lepak2 usha view, gerak pergi Hostpring Poring(?) kot, mls nk google balik apa nama tempat tu. Haha.


Jambatan ni kira macam jambatan gantung lah, si monyet Aisy main goyang2 kasi mak cuak. Haha.

Kat situ, sempat lah nk rendam kaki setengah jam, x dpt nk mandi sbb x bawak baju salin.

Balik dr hotspring, gerak p KARAMBUNAI. Tempat impian wehhh, last2 dpt jugak pergi. Nk tgk best sgt ke tempat yg DIDI & BENJI pegi hanimun.


Tak dapat jumpa pantai Karambunai, tp pergi Lagoon Park yg nk masuk kena bayar. Di sebab kn ktorg suma pnt and x larat nk buat aktiviti kt situ, org tu kasi ktorg masuk free 10 minit. Dan 10 minit tu aku habis kan di TOILET. Keluar toilet mak, abah and Aisy dah ready nk balik. Waaaah, x geram pulak aku. Pastu mak kata p lah ambik gmba kat signboard tu, aku buat peel hapa nk merajuk buat kerek cakap "Setakat ambik gmba x pergi tgk buat apa". Mak mls layan mak ajak balik. Hahah.



Last day, Pukul 6.45 gerak p Jeti utk island hoping. Jangan nk terkejut sangat tengok 6.45 tu, aku hari bgn subuh pukul 5.30 pagi.

Pintu masuk jeti.


We went to Pulau Mamutik and Pulau Manukan. One word, AWESOME. Air paras lutut pun ada ikan weh. Ikan cantik pulak tu. Kalau pergi ke tengah laut pun, air baru takat dada. Seronok!
Mula2 gaya malas, x nak mandi, x nak hitam, tp pk balik, bila lg nk snorkeling, heret Aisy p teman salin baju. :DD


X tahu kenapa time snorkeling aku asik rasa pening, so kadang2 dlm air aku akan pejam mata, take a nap. Hahha. Nasib baik x mati lemas.

Balik dr snorkeling, Aisy sakit perut, cirit-birit and muntah2, x tahu pasaipa. Flight malam pukul 8:20, excited gila tertunai hasrat nk naik flight malam. View cantik, lampu2 buat Sabah nampak meriah.

Oh, lupa dlm flight ada dua steward, satu yg FS minat, (kebetulan jumpa abg steward yg sama time blk dr Penang dgn FS, Yuna, Nely and Leen dulu. Jangan kata jodoh, aku x berkenan, apa yg FS suka sgt kt dia ntah, haha). Lagi sorg abg steward comeeeeeeeeeeeeeeeeel gila! Dia senyum kt aku. (Padahla mmg kerja dia senyum kt org, Haha). Sampai bumi Sepang pukul 10:40. Aku pulak sakit perut pergi toilet, nk tdur x lena asik kne bgn ja. X tahu apa org sabah bg makan. Hahha.

Kesimpulan nya, Sabah seronok, kecuali bab jalan and bab makanan (seriously, mamak lagi okay dr masakan melayu diorg.) Tapi kalau ada org offer RM1000 dan suruh aku pergi lagi skali, maaf, x mahu, x sanggup ke Kota Kinabalu dah. Hahha. Abah kata next destination Pulau Sipadan, harap lg better dr KK. Hahha.

p/s: Orang KK sangat lah handsome, cuci mata I :))

24 comments:

DyanaBangs said...

tak pernah sampai sabah :(

Feeqa said...

ajak H pergi. hahah. aku pun first time ni weh.

•myraSHJ• said...

time didi and benji tu aku suka !!
hek !
idup sabaaa bhaaa (:

Feeqa said...

serius aku nk p sbb dorg je weh. haha.

beruang said...

penah g sabah,tp x sampai pon kat jesselton 2..
rugi sesangat x?

FS said...

Ish sikitnya gambar aku nak usha, bukan nk tgkap gmbr yg handsome2 tu! haha. Handsome lah steward yg aku minat tu! :D

snorkelling & gunung mcm bestttt

cik fara said...

sabah aku x smpai laagi!

Feeqa said...

bear, blh kata rugi laah :D

Feeqa said...

atyn, kne sedar sikit snap guna apa :DD
gila apa nk snap pic diorg, mau kne maki ngn maku. haha.

snorkeling lah best.

Feeqa said...

fara, try lah p, blh blah la. :))

NURUL ATIQAH SAM KAMARUDDIN said...

syok jalan. buah tangan mari. haha

Feeqa said...

datang kjg aku bg :D

DOLCEshasha said...

oke, aku pun sama ja ngan dyana. Tak pernah sampai sabah :(

weyy, kalau nk usha steward sll kena amek kampus kedah la, boleh ulang alik naik flight. hahaha

afiqah said...

menarikk :)
nak pegi sabahh jugak.
mana gmbr laki hensemm?
ohh yeh.

Feeqa said...

sha, aku pun baru first time okeee.

haaa, x mahu, byk yg x hemsem pun.

Feeqa said...

eh eh, afiqah, nama sama. haha.
x snap, nnt mak bising :D

dylakamil said...

lawak habis dohhh post ni, hahahaha!
aku baru tahu hang p kk, heheh

Feeqa said...

hahha, apa yg lawak nya weh?
aku x bgtaw org pun aku p KK.

itu ATMA :) said...

Alaa kau nihh. Salah tempat kau pilih pg mkn tuhh. Next time tanya org sabah kat mana tmpt best doeee

Feeqa said...

tu lah, aku pun rasa gitu, nyesal x tanya kau.

amaa said...

cehh best gilaa duhhhh
aku tak jejak lagi weyy

Feeqa said...

amaa, pasti akn jejak punyaa :))

Nabila said...

Bestnye dapat snorkeling! sane pantai dah la cantik2 kan.

Feeqa said...

ha'ah, cantik gila pntai dia.