Monday, January 31, 2011

It's Not A Sin To Have Some Manners

Assalamualaikum!

Tengok title macam serius kaaan. Watlek lu. Sapkok lu. Aku bkn nak cakap apa pong. Just nk luah kan ketidakpuashatian aku terhadap segelintir manusia kat dunia ni. Org2 macam ni, bak kata FS kena masuk kls. Sbb diorg kurang diajar.

Selisih bahu
Kalau langgar selisih bahu/badan tepi jalan otw nak p kls or kat fudkot, mmg haram kau tak mintak maaf even kau punya salah. Perangai sumpah macam cibai. Aku pulak tu yg kena mintak maaf. Ehh, mak apak dulu x ajar manner ke? Bkn payah sgt nk ckp sorry kalau terlanggar org. Kat mall pun biasanya mcm tu, ada je yg pulun nk kejar hapa tah jalan laju2, pah langgar org buat bodoh gitu je. Bikin panas hati. Kalau wa jumpa lagi skali mmg wa kasi kls manner free sama org gitu.

Tolak-tolak1
Kalau tren sampai, org tak sempat keluar kau dah pulun tolak2 masuk koc. Ehhh, perangai macam budak tadika. Otak mana, otak? Kalau kau dah pulun sgt nk masuk, org dlm nk kluar macam mana? Benda mcm ni pong nk kena ajar ke? Dah kena sound pun masih buat pekak, tolak2 jgk lagi. Ya Allah, perangai sapa tah ikut.

Tolak-tolak2
Minggu lepas aku ada perjumpaan kolej. Pah, bila dah habis, pintu dewan dibuka separuh je sebab nk soh budak keluar sikit2. Macam haram bila org belakang dok tolak2, nk keluar cpt sgt buat apa tah. PULUN PULUN. Padahal semua budak U tu, tp manner? Tarak. P balik tadika lah oii.

ATM
Barisan punya panjang, orang punya ramai beratur tunggu nak keluaq duit, kau boleh pulak transfer duit lah, check balance kad CIMB kau lah, kad BANK ISLAM kau lah, kad EON BANK kau laaah. Eh budaaaaaak. Kot ye pong atm tu apak kau punyaaaa, timbang rasa org belakang lah gilaaaa. Nak transfer duit p bank lah. Yg buat gila p transfer dlm mall yg 0rg berpusu2 nk kluar duit utk shopping buat apa? Grr. Panas je ati aku tgk. Lagi satu spesis wajib diajar.

Tren
Dah tahu, petang2 mmg waktu PEAK. Org mmg kompom ramai nak naik tren. Tapi apahal kau blh sandar kat palang org nk pegang2 tu, buat macam kau sorg je yg ada dlm tren tu. Dah la beg besar kau dah ambik space banyak atas lantai. Ni badan kau pon nak conquer tiang tgh2 tu, org lain kena berdiri tegak terhuyung hayang bila tren bergerak. Aku dah tegur pon kau masih buat dono, letak jugak badan kau situ? Heh, PEKAK agaknya. Ada yg kadang2 pegang palang sampai dua tangan, lek lah weeeeeh. Pegang satu tangan tak boleh ke? Org lain nak pegang jugaaaak. Bkn kau sorg je tak nak tersungkoq cium lantai dalam tren tu. Haihh.


Serius aku rasa ramai rakyat negara kita ni kena masuk kelas manner. SELFISH gila. Hidup tak pikir orang lain. Nak senang, tapi tak pikir dah nyusah kan org sekeliling. Tolong lah grow up. Yang buat perangai ni bukan budak2 kecik. Dah besar panjang semua nya. Rasa nya dah blh pikir sndri, tak kan benda gini pun nak kena org ajar. Nk kena org jerit. Jangan sampai org luaq doubt yg rakyat Malaysia ni penuh sopan santun budi pekerti!


16 comments:

dylakamil said...

HAHAHAHAHHA aduhh feeqa, bab benda ni mmg cibai, aku smpai tahap bengang tu, im running out words to describe these kind of ppl!

Feeqa said...

kan kan kan? perangai tah hape hape masing2.

liana'azmi said...

gituuuu.ethic class disini ;)
aku pom kadang kadang terasa jugak, asyik aku je sebut 'ehh ehh sowrie' dekat manusia-manusia jenis nie,depa buat muke bodo je.

satu spisis lagi, bile dah cakap sowrie die buat muke menyampah lak.naik lak aku ngn org mcm nie.waa dah mintak sowrie xyah r nak wat muke kerek lu.wakaka

Feeqa said...

hahah, kadang2 manusia ni mmg kena bg kls sikit ;D

haa, btl, yg tu lg kujaq. padahal kadang2 bkn slh kita, tp mintak maap gak. diorg buat muka mintak pelempang pulak. grrr

amalinutt said...

ho ho ho
lek2 lu beb
yg ni mmg aku sokong 100%
macam haram bile jumpe manusia mcm ni
yg paling geram tem nak masuk train tulah
tahulah aku pendek
mmg kene tolak mcm taik je
haihhh

Feeqa said...

haha, aku pong kena gak weh. yg x phm nya apasal nk pulun sgt. nk kata kena balik awal, aku pun kena balik awal duh.

FS said...

KAN KAN KAN, kan aku dah kata, kalau ada kereta, haram aku nak naik ktm mcm harem tu

Feeqa said...

tu lah, kalau kau ada kereta pun, haram lah aku nak naik ktm daah. haha

qilamahadi said...

GITUUUUU FEEQA
haha wehhaku tetiba lupa nama kauu
td stop jap lepas type GITUUUUU
bangng aku ni

cik fara said...

panas ko!
haha,aku dah lali nek pblic trnsport
smue dok pntngkan diri
mane pk orng len
kdng2 aku mls nk berebut nek tren
aku bg drng nek dulu
bg aku last tren pon aku snggup
asalkan orng x tolak aku
haha

Feeqa said...

qila, haha, boleh pulak gitu yee. haha

Feeqa said...

fara, aku mmg kena naik gak even kena tolak weh, sbb aku slalu kena cpt. haha

dhanial yahaya said...

woahhh sabar weh. aku pun bengang doh

Feeqa said...

haha, kau pon nak jugaaak? :D

DOLCEshasha said...

yes. they are too selfish. kena toleransi la kalau nk ikut 1 malaysia weyy. hahaha. ni mcm cibai ja. yg paling tak paham bhs kan kalau coach wanita tuh, LELAKI pun jadi wanita. haihhh.

Feeqa said...

yang tu bkn kurang ajar aku rasa. bebal dah agak nya. haha